JOURNAL

TAN SRI HOUSE | KUALA LUMPUR

TanSri_View02+++.jpg

The brief called for a new house on a challenging, steep site overlooking Kuala Lumpur, Malaysia.

The five bedroom house was conceived as a reinterpretation of a traditional Chinese courtyard house and was designed around a large external courtyard while allowing for complete external connection and  dramatic views over Kuala Lumpur.

From the point of entry the house offers a range of spatial experiences, transitioning from a generous entrance to an external and sheltered courtyard.


CLIENT:                Confidential
COMPLETED:       Under Design

HOUSING TYPOLOGICAL STUDY

Monk Mackenzie was commissioned to undertake a study of medium and high density housing for a local property developer. The aim of the study was to develop new architectural and financial models of housing in preparation of the proposed Auckland Unitary Plan.

The research examined different typological models primarily from Europe and Asia with a focus on private and shared courtyard models - commonly found through Portugal and Vietnam.

The work generated is being used to inform the feasibility studies of several sites across Auckland.

 

CLIENT:                Confidential
COMPLETED:       Under Design

TIAN XI TOWER | MONK MACKENZIE AWARDED FIRST PLACE

TX 5.jpg

Monk Mackenzie was awarded first place in the Tian Xi Tower invited competition for a 175,000sm mixed use tower in Nanning, for the CW Group in Shanghai.

The 350 metre high tower was broken into three components over its height - a 14 level commercial zone at the base, 30 level residential zone at the centre and a 30 level 5-6 star hotel at the top. The form of the masterplan and the tower was derived from the morphology of nature and in particular the seedpod of an ancient banyan tree at the centre of the site.

The building form was conceived to suggest organic growth and the dynamic. It gently curves as it moves upwards before bifurcating in two. This produces an evocative form as well as providing a natural skylit atrium for the hotel lobby at the top of the tower. 

Through the residential zone of the tower the floorplate was pulled back at the edges to create internal gardens and allow for natural ventilation to apartments.

 

CLIENT:                 CW Group
COMPLETION:      TBA

GIRAFFE HOUSE | NZIA AUCKLAND PUBLIC ARCHITECTURE AWARD

7++++.jpg
NZIA Logo.jpg

The Auckland Zoo Giraffe House wins 2013 NZIA Auckland Public Architecture Award.

Due to expanding giraffe numbers the Auckland Zoo needed a new a giraffe breeding shelter; essentially a functional oversized shed with two dens and a keeper area.

The design team responded to the brief by proposing a shelter that assumed an understated external appearance, whose mass was playfully broken down with intersecting roof forms that articulated the junction between the two dens whilst accentuating the collision of human and giraffe scales.

Studies were made through section of the internal volumes to accommodate a number of functional and operational overlaps, and the disparity in scale of its occupants.

The floor to ceiling rises from 3 to 10 meters, with humans entering into the keeper’s area at the low point of the roof. The elevations were a key formal driver of the design with careful consideration given the proportions of the 6 metre doors with integrated human door and clerestory windows.

Flexibility was a primary objective of the shelter – due to the changing functional and physiological needs of the giraffe. Moveable doors and walls allow the space to be transformed. The four sliding exterior doors open to different yards that can be configured to allow for separate roaming areas for the giraffes. Keepers and vets use the mezzanine level to observe and interact with the giraffes. It also allows for small visitor groups to safely view the giraffes.

Working to a tight budget, the view was taken that a unique, fit for purpose shelter could be produced using a simple, reduced palette of locally sourced materials and vernacular construction methodologies.   

This project was done in conjunction with Glamuzina Patterson.

CLIENT:                Auckland Zoo    
COMPLETED:       2013

DEAN MACKENZIE | ARCHITECTURE NEW ZEALAND INTERVIEW

Architecture New Zealand's Justine Harvey interviews Dean Mackenzie on infrastructure design in New Zealand.

The November/December Architecture New Zealand issue features two articles on Dean Mackenzie.

The first article look at infrastructure design in New Zealand with a particular focus on an exemplar project while the second examines algorithmic and parametric design and looks at the work Dean did while at OMA (Office for Metropolitan Architecture) and SOM (Skidmore Owings & Merrill).

TAINUI HOPUHOPU MASTERPLAN | WORLD ARCHITECTURE NEWS AWARD

Monk Mackenzie win 2011 WAN awards Commercial sector

The successful Completed project - Pollard Thomas Edwards Architects’ The Granary in London - is a contemporary reuse project which sensitively re-imagines an 1870s listed building into a chic new headquarters for developer/contractor Rooff.

In the Unbuilt category is Monk Mackenzie Hopuhopu masterpplan in the Waikato District of New Zealand.  An impressive masterplan which forms a much-needed commercial base for 60,000 Waikato Tainui.

 

For further reading and judge’s comments see here 

http://www.wantoday.com/commercial_winners_2011/index.html

2011 Commercial Press Kit u 1.jpg

WAIATARUA HOUSE | SHORTLISTED FOR HOME MAGAZINE HOME OF THE YEAR

Waiatarua house is shortlisted for the Home Magazine Home of the Year 2013.

The brief was for a new house on a challenging, steep site in the Orakei creek gully.

The three bedroom house was designed for a couple with the major design challenge to insert a bold intervention - in terms of size and placement - into a sensitive bush reserve whilst still maintaining a sense of modesty and poetic.

The desire was to seek out a quiet architectural expression, one that is devoid of excessive articulation and noise; a silent witness to its surroundings.

From the point of entry the house offers a range of spatial experiences across the width of the floorplate; transitioning from a hunkered almost subterranean position in the landscape to an elevated position perched in the tree canopy.

 

For further reading and information go here

http://homenewzealand.blogspot.co.nz/2013/02/home-of-year-2013-shortlist.html